Montecatini
Lucca
Siena
Firenze
Toscana
Forsiden

Pisa er en italiensk by, der ligger nær ved floden Arno's udløb til Middelhavet i regionen Toscana. Byen har ca. 88.000 indbyggere og er provinshovedstad.
Byen er især kendt for domkirkens skæve tårn. Det skæve tårn står på Piazza dei Miracoli, der er på UNESCO's Verdensarvsliste, og foruden tårnet, som fungerer som klokketårn, er der selve domkirken, dåbskapellet og en overdækket kirkegård.
Antikkens Pisa, var i 400-tallet. f.Kr. en vigtig etruskisk havneby. Romerne erobrede byen i 225 f.Kr. og benyttede den som base i felttogene mod ligurerne. Pisa blev i de første århundreder e.Kr. en rig koloni. Pisa blev bispedømme allerede i 313, men det var først i middelalderen, at byen voksede og blev til en af Italiens vigtigste og rigeste handelsbyer med herredømme over Korsika og Sardinien, og frem til ca. 1300 dominerede Pisa middelhavshandelen med Venedig som eneste konkurrent. Det store og helt unikke romanske domkirkekompleks vidner stadig om byens betydning dengang. Efter 1300 overgik Genovas handel efterhånden Pisas, hvis økonomiske svækkelse yderligere gav stødet til, at det nærliggende og ekspanderende Firenze begyndte at true byens selvstændighed. Efter hårde kampe blev Pisa i 1406 indlemmet i Firenzes besiddelser og hørte under Firenze helt frem til Italiens samling i 1860, når der ses bort fra perioden 1494-1509 på grund af fransk og Habsburgsk intervention.

Gucchi
Skæve tårn
Illegale indvandrer, der sælger Gucci kopier mv. ved den store parkeringsplads, hvor man kommer med shuttle busser ind til Mirakelpladsen.
Det skæve tårn, der hælder 4 m. til den ene side. Man kan komme op i tårnet for 17 Euro; men der skal bestilles tid idet der kun kan komme 20 op ad gangen.
Domkirken
Dåbskapellet
Domkirken Dåbskapellet
Mirakelpladsen
Dåbskapellet inde
Mirakelpladsen Dåbskapellet indvendigt
Kirken Inde
Prædikestol
Kirken er fyldt af flotte malerier Prædikestolen
Hvælving
Kalkmaleri
Kuplen er flot udsmykket Der er mange flotte detaljer
Arno
Kirke
Arno løber igennem Pisa Den lille kirke på flodbredden
Tårnview
Pisa
På vej op af de 300 trin op i det skæve tårn Pisa set fra tårnet
Kirken fra oven
DenGamle
Domkirken set fra tårnet
Så er jeg nået til de 7 klokker
Kirken igen
Klokketårnet
Domkirken igen lidt højere oppe Klokketårnet set ovenfra
Trapppenedgang
FUT
Som det ses er der ikke megen plads på trappen øverst oppe, og marmortrnene er noget hulslidte. Som i mange andre italienske byer er der mulighed for byrundtur i minitog.