Shanghai

Shanghai der er placeret ved Yangtze (Chang Jiang)-deltaets bredder i Østkina, Shanghai er en af Kinas kommuner og er derfor administrativt på samme niveau som en provins.

Inden for bygrænserne er der 9,3 mio. indbyggere og i hele kommunen 18,1 mio. indbyggere (per 1. januar 2006, deraf 13,7 mio. faste indbyggere og 4,4 mio. med midlertidig opholdstilladelse med begrænsede rettigheder og yderligere ca. 3 mio. bor illegalt i Shanghai.

Byen regnes som flagskibet i Kina's moderne økonomi og er det vigtigste kulturelle, kommercielle og industrielle center i Kina. Shanghai har også siden 2005 været verdens travleste havn.

Shanghai begyndte som en lille fiskeby men efter at englænderne i slutningen af den første opiumskrig 1842 besatte Shanghai blev der oprettet et selvstyrende område forbeholdt for udlændinge, der eksisterede frem til 1930'erne og var med til at gøre byen til at af verdens store finansielle centre på den tid. Efter at kommunisterne kom til magten i 1949 ophørte fremmede investeringer i byen og den blev kraftigt beskattet. Da der i 1992 blev indført markedsøkonomiske reformer og sænkning af skatterne i Shanghai overhalede byen hurtigt andre byer som Shenzhen og Guangzhou der havde begyndt væksten tidligere. Siden 1992 har byen haft en vækst på 9–15% om året men kæmper nu med stor indvandring fra andre dele af Kina og stor social ulighed.

Skiltet til højre har jeg fundet på internettet - og viser at kineserne ikke havde ret mange rettigheder i englændertiden.

Skilt

Her broen der går fra the Bund over til hotelområdet

Broen

Broadway Mansions Hotel, hvor vi boede blev bygget i 1934 af en britisk købmand. Trods det at det er over 70 år gammelt er det fuldt moderne indrettet - ja et af de bedste hoteller jeg har boet på. Derudover er det meget centralt beliggende i centrum lige ved enden af havnefronten The Bund.

Broadway Mansion Hotel
Udsigt fra mit værelse. Som man kan se er husene europæiske i udseende.
Vartegn

Her i baggrunden Oriental Pearl TV tårnet, der er 468 meter højt - man kan komme op i cafeen i tårnet - Det ligge i Pu Dong området - man kan komme derover gennem en tunnel unde havnen.

Det er meget populært blandt kineserne at blive fotograferet på the Bund med Oriental Pearl i baggrunden.

Tvtårn
Her krydset udenfor hotellet
Udsigt
Et af de gamle kvarterer
Gl Bydel

Havnefronten The Bund (Shanghai)
The Bund er Shanghais berømte havnefront, der tilbage i 1930erne var Kinas svar på Wallstreet. I store bygninger i empirestil havde banker og forsikringsselskaber til huse. Det hørte op, da kommunisterne overtog magten og forandrede hele byen. I dag er den finansielle verden dog ved at finde tilbage i de gamle bygninger. The Bund har en stor havnepromenade der emmer af liv både dag og nat.

Bund
Der er højhuse i alle retninger
Skyline
The Bund tidligt søndag morgen. Normalt er her helt fyldt af mennesker. Den er ca. 1,5 km. lang og det er muligt at komme på havnerundfart herfra. Specielt om aftenen er det populært når alle lysene er tændt.
Bund 2
Der er også palmer her - klimaet er jo subtropisk
Højhuse
Springvand ved havnefronten
Springvand
Hovedgaden Nanjing Lu (Shanghai)
Nanjing Lu er Shanghais hovedgade. Her ligger enorme stormagasiner side om side, og der kan investeres i alverdens ting og sager. To af gadens stormagasiner, Hualian og Shanghai No. 1, eksisterede også før Mao Zedong i 1949 udråbte Folkerepublikken Kina.
Forretninger

Kineserne elsker at køre op og ned ad hovedgaden i de små tivolitog der ses i baggrunden.

 

Hovedgaden
Grøn kinapostkasse - den er da vist et levn fra englændertiden?
Postkasse

Vi skal nu hjem til Danmark og vi får tilbuddet om at tage verdens hurtigste tog ud til lufthavnen.

En magnetsvævebane eller maglev (magnetic levitation) er et togsystem hvor vognene elektromagnetisk hæves lidt over skinnerne og hvor magneter på vognene og et vekslende elektrisk induceret magnetfelt under vognene driver dem fremad ved hjælp af en lineær elektromotor.

Transrapid-banen mellem Shangha-forstaden Pudong og Shanghai Lufthavn blev indviet i 2004 og er den første længere magnetsvævebane der er åben for publikum i almindelig drift.

Toget og banen er bygget af et tysk konsortium, Siemens mfl.

Magev
Der er godt 30 km. fra Shanghai ud til Pudong lufthavnen og turen tager 7 minutter.
Skinnerne
Så er vi klar til at stige om bord.
Venter på tog
Som det kan ses går det rigtigt stærkt - her kunne DSB lære noget - 35 graders varme og 431 km/t !!
Hastighed