Xian

Vi er nu kommet til Xian - efter morgenmaden kører vi ud mod gravene med terakottasoldaterne. Undervejs besøgte vi en fabrik der lavede og solgte miniature kopier af terakottasoldaterne.

Xian var hovedstad  fra omkring år 1000 f.Kr. til år 907. Den blomstrede især under Tang-dynastiet (618-907). Den har 7 millioner indbyggere nu og blev først internationalt kendt, da man fandt de første terrakottasoldater i 1974.

Her guiden Jesper som kriger

Krigeren Jesper

 

Kopier

Man gjorde her nok det største arkæologiske fund i det 20. århundrede, nemlig Terracotta Soldaterne. Da bønder i området fandt graven af den første kejser i Qin Dynastiet, gravede eksperter videre i området. Og de fandt ikke mindre end 6.000 fuld-størrelses terracottakrigere, heste, hestevogne og kampvogne, som kejseren havde fået lavet for at kunne beskytte sig i himmeriget.

Rerakottakrigere

Faktisk sidder den bonde der fandt Teracottasoldaterne i 1974, da han ville grave sin brønd dybere i billetkontoret - hvor man kan få hans autograf, hvis man køber en bog om udgravningerne.

Det skyldes Bill Clinton, der var på besøg i 90 erne og ønskede at træffe den der havde fundet soldaterne. Han sagde da at en sådan mand burde belønnes for livstid. Det gjorde man så ved at placere ham der.

Han sidder med et skilt "Ingen fotos" og et skærmbræt han holder op hvis nogen prøver - ser ikke glad ud, så mon det var såndan Clinton havde tænkt at han skulle "belønnes"?.

Krigere

Her den nyeste udstillingshal - der foregår stadig udgravninger her, og man mener at man kun har fundet en lille del af figurene.

 

Udstillingshal
Om aftenen var vi til Dumpling Banquet,
som er Kina’s svar på frikadeller. Herefter så vi et tradtionelt Tang Show.
Dumplingbanket
Det var utroligt flot - kinesisk musik og sang og flotte dragter Opera
Elegante dansere Dansere
Inden afrejsen fra Xian besøger vi den 14 km lange gamle bymur. Bymuren fra Ming-dynastiet (14.årh) er endnu fuldstændig bevaret. Byen var omgivet af mure i direkte relation til de fire verdenshjørner, med sydsiden som den fornemste. Byen havde 12 byporte, 3 på hver side. Fra sydporten udgik en akse fra syd til nord, en bred hovedgade, der ledte op til fyrstens palads. Byens besøgende skulle ved ankomsten have solen i ryggen og blive mødt af alle væsentlige bygningers hovedfacade, som altid er den sydvendte langside Xians Bymur

Der var mulighed for at leje en cykel og cykle en tur rundt på bymuren.

Det havde vi desværre ikke tid til - jeg synes at det havde været bedre med lidt mindre tid hos terakottasoldaterne - som var imponerende - men stedet var lidt for meget Disneyland - og at der så var sat tid at til en cykeltur muren rundt

Cykeludlejning
Som det ses har muren været brugt til at beskytte byen. Kanon
Som i alle andre byer i Kina dyrkes der Tai Chi om morgenen i Xian Xian Tai Chi