Muren

Den Kinesiske Mur, også kendt som Den Store Mur, er et kompleks af spredte, meget lange fæstningsværker bygget af både jord og sten primært beliggende i det nuværende Folkerepublikken Kina. Muren blev bygget fra slutningen af det 14. århundrede til begyndelsen af det 17. århundrede, under Ming-Dynastiet, for at beskytte Kina imod plyndringer fra mongolske og tyrkiske stammer. Men på det tidspunkt var Kina også i krig mod sig selv. Den var en efterfølger til flere andre mure der var blevet bygget siden det 3. århundrede før vores tidsregning for at beskytte mod nomadestammer fra hvad der nu er Mongoliet og Manchuriet. Den samlede længde er mere end 6.350 km. Flere dele er forsvundet igen, da lokale har genbrugt materialerne til andre byggerier. Særlige dele er dog i dag fredet
Muren Simatai

Vi besøger muren ved Simatai, som nok er et af de bedste steder at se muren da her ikke er ret mange turister.

Vi boede på Simatai Great Wall Guest House som ligger ved foden af muren. Stedet er nærmest et vandrehjem - her er rent - og stille og roligt - men de tekniske installationer kan godt trænge til et eftersyn. Toiletterne løb hele tiden og der kunne ikke skylles ud alle steder.

Simatai Great Wall Guesthouse

Disse mure blev bygget af tvangsarbejdere under ufattelige anstrengelser. Over tiden har millioner af arbejdere knoklet her, og hundredetusinder er døde under arbejdet eller som følge af overfald af udenlandske bander. Mange af ligene blev simpelthen begravet under muren. Det er ikke uden grund, at muren omtales som "verdens længste kirkegård".

Murgang
Kineserne har et ordsprog, som lyder: "bu dao Changcheng fei hao han". Det betyder noget i retningen af: "Du er ikke en rigtig mand, før du har klatret op på den store mur".
  Muren
13 af Ming-dynastiets 16 kejsere er begravet i en dal 50 km nordvest for Beijing (Shisanling). Stedet er nøje udvalgt. Bjergene beskytter kejsernes legemer imod de onde ånder, der kommer med vindene fra nord. Og vandløbene giver et roligt fald forbi gravene, der er omgivet af fyrretræer og cypresser. De har alle en portbygning, en stor hal, et tårn, et skatkammer og et underjordisk palads. De fleste Ming-grave er forfaldne, men den ældste Changling ( 1400-27) var forbillede for alle de andre, og den er stadig i god stand og nyrestaureret. Kejsergravene
  Kejseren
Den allersidste kejser (man kan blive fotograferet i kejserdragt for 16 yuan med eget apparat) Den allersidste kejser
UDØDELIGHEDENS VEJ (ÅNDEVEJEN)
Denne vej, eller allé om man vil, fører det sidste stykke op til Ming-gravene. Selve alléen er 780 meter lang og siderne er flankeret af forskellige stenfigurer, i alt 36 der forestiller løver, kameler, heste og fabeldyr. 
Vagthunden
Her på besøg på en silkedynefabrik. Der var mange der købt en dyne med hjem. Den kunne købes for ca. 700 kr. som vel er ca. 25% af prisen i Danmark. 

Der er mange fordele ved silkedyner:

  • Silkedynen føles varm om vinteren og kølig om sommeren
  • Silken optager kroppens fugtighed uden at dynen føles klam og den afgiver hurtigt fugten igen
  • God mod allergi og forebygger. Silken tørrer helt ud og skaber et miljø hvor støvmider og svampesporer ikke kan trives
  • Godt for din hud. Silken indeholder naturlige fibre af et æggehvidestof som er godt for din hud. I Kina hvor man har brugt det i årtusinder siger man at det forsinker hudens ældning
  • En silkedyne giver dig et behageligt sovemiljø i 20-30 år
Silkedyner
Dynebetræk i silke er flotte - men meget dyre - ca. 2.500 kr. for et sengesæt i Kina

Silken fremstilles af silkesommerfuglens kokon. Der er mere end 5.500 silkelarver om at producere bare et kg råsilke. Hver kokon giver ca. en kilometer tråd. Dette meget fine materiale er utrolig stærkt - 10 gange stærkere end bomuld og 2-3 gange stærkere end uld.

Samtidig har det uldens brandhæmmende egenskaber

 

Silkesengesæt

Vi besøger en fabrik, hvor vi ser, hvordan man fremstiller cloisonné. Det er et

tidkrævende stykke arbejde at belægge de mange vaser og fade med kobbertråd i fantastiske mønstre. Ikke mindst, da de komplicerede mønstre senere skal dekoreres med overdådige farver, og det hele til sidst brændes og poleres.

 

 

Cloisonne